Stadstuinen

Stadstuin Antwerpen Berchem

Stadstuin met watertafel

Een stadstuin betekent voor de eigenaar een oase van rust temidden van een drukke woon- en werkomgeving en vraagt een specifieke benadering door de tuinarchitect omwille van een door de stedelijke ligging gecreëerd microklimaat: Het is een paar graden warmer en minder winderig. Hierdoor kunnen planten zoals vijgen en druiven tegen een zuidmuur er weelderig groeien.

Een ander kenmerk van vele stadstuinen is schaduw. Door de hoge bebouwing is het gebruik van schaduwminnende planten dikwijls nodig. Ook de oude tuinmuren zorgen voor de nodige schaduw maar zijn ideaal voor het gebruik van klimplanten. Schaduw heeft spijtig genoeg ook tot gevolg dat gras er meestal niet zo goed bij staat. In kleinere stadstuinen wordt er dan ook meestal geen gazon aangelegd. Wil men toch graag een gazon in de schaduw, dan kan kunstgras een oplossing bieden. Tegenwoordig zijn er kunstgrassen die bijna niet van echt gras te onderscheiden zijn. Schaduw is echter niet noodzakelijk een nadeel. Er zijn prachtige planten zoals bv. zilverkaars (Cimicifuga), monnikskap (Aconitum) en hartlelie (Hosta) die graag in de (half)schaduw staan. 

Een klein waterelement zorgt voor extra rust en camoufleert de stadsgeluden.  

Stadstuin Heverlee

Een probleem waar we in stadstuinen ook vaak mee confronteerd worden is gebrek aan privacy. De muren sluiten deze tuinen uiteraard af maar geven geen beschuttng tegen nieuwsgierige blikken van bovenaf. Hoe verder we de tuin ingaan, hoe minder privacy er doorgaans is. Dit kan opgelost worden met bv. een pergola, kleinere boom of dakbomen. Een ’dak’ boven ons hoofd zorgt tevens voor geborgenheid.

De stadstuin is een verlengde van de woning, een tuinkamer. Door de kleine oppervlakte moet dan ook elke cm2 optimaal benut worden. Er zijn ook truukjes om een tuin visueel te vergroten, zoals bv het gebruik van diagonale lijnen. De stijl van de stadstuin hangt in eerste plaats af van de bewoners en de stijl van de woning zelf. Maar in princiepe is alles mogelijk omdat deze tuinen volledig afgesloten zijn. Ook een (kleiner) waterelement kan en draagt zeker bij tot de rust die we nastreven. Ook tuinverlichting is belangrijk in de stadstuin. Niet enkel wanneer men buiten zit, maar ook betrekt het de tuin ’s avonds bij de leefruimte.

De tuinarchitect bekijkt ook de eventuele moeilijkheden met bv parkeren en bereikbaarheid zodat ook de tuinaanleg vlot en netjes verloopt.

Stadstuin Brussel

Stadstuin Zaventem

Stadstuin Zaventem

 

Stadstuin Mechelen

Stadstuin met aluminium vijverAluminium vijver

Stadstuin Kessel-lo 2

Stadstuin Kessel-lo 2Stadstuin Kessel-lo 2

Stadstuin Sterrebeek

Klassieke stadstuin met wanden in ipé

Stadstuin Leuven

Stadstuin LeuvenStadstuin Leuven

 

Nick Colson Tuinarchitectuur bvba - Vijverlaan 45a, 2910 Essen, BelgiŽ - Tel: 0475 87 89 75 - BTW: BE 0467 970 659 - nick.colson@telenet.be